14 Mart 2009 Cumartesi

abdullah öcalan doğu perinçek pkk apo görüşme görüşmesi




Siyasi Hayatı

Mart 1968'de tamamladığı "Türkiye'de Siyasi Partilerin İç Düzeni ve Yasaklanması Rejimi" adlı doktora teziyle, hukuk doktoru oldu. Yine aynı zamanlarda Fikir Kulüpleri Federasyonu (Dev-Genç) Genel Başkanlığı görevini üstlendi ve 1968'de gerçekleşen kitlesel gençlik eylemlerinin önderlerinden oldu. 1968 Kasım'ında arkadaşlarıyla birlikte Aydınlık dergisini kurdu.

Kürt Halkı Hakkındaki Görüşü

"Kürt Halkının Kendi Kaderini Tayin Hakkı"nı PKK'dan da önce ilk kez ifade eden örgüt olan Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) davasında bir numaralı sanıktı.

12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından yaşanan dönemde, Türk Ceza Kanunu'nun 141. maddesi uyarınca 20 yıl hapse mahkum edildi. İki buçuk yıl kadar hapis yatmasının ardından, 1974 Temmuz'unda genel afla serbest kaldı.

Aydınlık Gazetesi

Affın ardından haftalık Aydınlık gazetesini kurdu. Gazete, Kıbrıs'a düzenlenen Barış Harekatı'na karşı çıkmasıyla ses getirdi. Barış Harekatı'na katılan orduyu işgalci olarak tanımlamıştır. (Anarşinin Kaynağı ve Devrimci Siyaset (Aydınlık Yayınları, iki basım 1978, 1979))

28 Ocak 1978'de Türkiye İşçi Köylü Partisi Genel Başkanlığı'na getirildi; aynı yılın 20 Mart'ında Aydınlık'ın günlük gazete biçiminde yayımlanmasına öncülük etti.

Aydınlık gazetesi önemli haberleriyle ses getirdi. Bilinmeyen Sol dizisinde Türkiye'deki bütün sol örgütler ayrıntılı bir şekilde mercek altına aldı. Aydınlık ayrıca "NATO'ya destek kampanyası" ile de ilgi gördü. Türkiye'nin "Sovyet Sosyal Emperyalizmi"ne karşı NATO üyeliğine devam etmesini savunan Aydınlık 12 Eylül öncesi Sıkıyönetim komutanlarıyla yaptığı röportajlar ve 30 Ağustos 1980'de Kenan Evren'in demecini yayınlamasıyla da büyük gazetecilik başarısı gösterdi.

1980 Darbesi ve Siyasi Yasak

12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından tutuklandı. 8 yıl hapse mahkum edilen Perinçek, Mart 1985'te serbest kaldı.

Ocak 1987'de haftalık 2000'e Doğru dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği ve başyazarlığına geldi.

10 Nisan 1990'da "Sansür Sürgün Kararnamesi"nin çıkarılmasının ardından Diyarbakır Cezaevi'nde üç ay tutuklu kaldı.

Sosyalist Parti

1991'de Türk Ceza Kanunu'nun 141. maddesinin kaldırılmasıyla siyasal haklarına kavuştu ve aynı yılın Temmuz ayında Sosyalist Parti 2. Büyük Kongresi'nde Genel Başkan seçildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmesi

1991 yılında 2000'e Doğru dergisi için, gazeteci kimliği ile Suriye'ye giderek Bekaa Vadisi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüştü. Görüşmede neler yaşandığını ve nasıl karşılandığını ayrıntılı olarak yazdı. .

İşçi Partisi

Sosyalist Parti'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılması üzerine kurulan İşçi Partisi'ne 10 Temmuz 1992'da Genel Başkan oldu. Halen İşçi Partisi Genel Başkanlığı'nı yürütmektedir.

Ergenekon Sanığı olarak Tutuklanması

Perinçek, 21 Mart 2008 günü saat sabah 04:30 sıralarında, evine baskın yapılmak suretiyle, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve baş yazarı, gazeteci İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, işadamı İbrahim Benli ve koruması Yusuf Beşirik'in de aralarında bulunduğu isimlerle birlikte gözaltına alındı. Yapılan sorgunun ardından, Ergenekon Operasyonu soruşturması dahilinde, yasadışı örgüte üye olmak ve devlete ait gizli belgeleri bulundurmak gerekçesiyle tutuklandı. Halen Silivri cezaevinde tutuklu bulunmaktadır. Davada silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, açıklanması yasak belgeleri temin etme suçlarından yargılanıyor. Hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 244 yıldan 497 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

*BBY

1 yorum:

  1. ikiside asılsın asılsın asılsınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    YanıtlaSil

Yorumlarınız editör onayında geçince yayınlanır.